Shopping – i alla olika former

Shopping är ett intresse som många svenskar har gemensamt och gillar du shopping så läs vidare, för då är detta helt klart din melodi. Shopping är ett brett begrepp som naturligtvis i grund och botten syftar på handel. Samtidigt har ordet också fått specifika konnotationer eftersom det har blivit till en populär aktivitet för många människor.

Om du beger dig ut i en svensk stadskärna en lördag kommer du att se massor av folk som bär på shoppingkassar efter att ha gått i affärer en stund, eller kanske i timmar. Även om shoppingen kan syfta på all möjlig handel är det kanske framför allt vissa typer av varor som åsyftas. Här är det sällanköpsvaror som oftast inkluderas i begreppet. Kläder och elektronik är typexempel på sådant som ofta handlas av shoppingssugna svenskar.

Att shoppa är en konst och som du kan utöva när du vill. Det finns folk som ägnar sig åt detta inför högtider, men sen finns det folk som gjort det till en konst, en sport, att hitta prisvärda produkter, göra kap eller bara fönstershoppa. Tar vi till exempel julshoppingen som uppgår till flera miljarder kronor varje år bara i Sverige så är den tidsbunden, tror man. Men en sann shoppare kan shoppa julklappar året om. Både i butiker men nu även på nätet.

Shoppingen är inte bara intressant ur ett privat perspektiv. Även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv spelar shoppingen en stor roll. Det är tack vare produktionen och försäljningen av varor som många företag – särskilt inom detaljhandeln – klarar av att gå runt. På så sätt skapas fler jobb till invånare samtidigt som skatteintäkterna ökar och vi klarar av att hålla en högre välfärd.

Fler och fler har dock börjat sätta shoppingen under miljömässig lupp. Det ställer högre krav på försäljare att leva upp till miljökraven eftersom missriktad konsumtion kan leda till alltför stora miljökonsekvenser. Genom att hålla återförsäljarna ansvariga för en högre standard kan shoppingen både bidra till en bättre ekonomi samt vara miljömässigt hållbar. Och inte minst ett roligt nöje.